Nieuwsbrief Sport Gemeente De Ronde Venen17 februari 2022

Beste sportbestuurder,   Dinsdag 15 februari heeft het kabinet tijdens een persconferentie aangekondigd dat het land in 3 stappen weer open gaat. In deze nieuwsbrief een overzicht wat dit betekent voor de sport. De basisregels blijven gelden bij sport om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.Sporten buiten
Huidige regeling Vanaf 18 februari Vanaf 25 februari
Buiten sporten is voor alle leeftijden en op alle momenten toegestaan.   Geen wijziging Geen wijziging
Voor alle binnenfaciliteiten op de buitensportaccommodaties geldt voor mensen vanaf 18 jaar een CTB-plicht. Mocht dit niet gehandhaafd kunnen worden, is het advies om deze gesloten te houden. Geen wijziging Vervalt, maar bij binnenlocaties met meer dan 500 personen zonder vaste zitplaats lijkt vooralsnog een negatieve testuitslag verplicht.
Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.   Geen wijziging Door wijziging CTB-plicht overbodig geworden.
De CTB-verplichting geldt niet voor sporters op buitenlocaties. En ook niet voor personen op of in de sportaccommodatie die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten. Dat laatste betreft onder andere onderhoud professionals, trainers/coaches (ook van de uitclubs) en vrijwilligers.   Geen wijziging Geen wijziging
Wedstrijden zijn toegestaan. Zowel onderlinge wedstrijden als wedstrijden tegen andere clubs.   Geen wijziging, al toegestaan. Geen wijziging, al toegestaan.
Het is toegestaan wedstrijden na 22.00 uur af te spelen, zonder publiek en horeca. De horecafunctie moet om 22.00 uur sluiten. Sluitingstijd in relatie tot corona verschuift naar 01.00 uur zonder coronabeperkingen. Geen coronabeperkingen meer vanuit corona voor de openingstijden.
Kleedkamers, toiletten en douches mogen open. Vanaf 13 jaar is hier het dragen van een mondkapje verplicht en vanaf 18 jaar 1,5 meter afstand.   Geen wijziging.   Mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand vervalt.
   Sporten binnen
Huidige regeling Vanaf 18 februari Vanaf 25 februari
Sporten binnen mag voor alle leeftijden en op ieder moment.   Geen wijziging Geen wijziging
Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.   Verplichting 1,5 meter afstand na afloop van sporten vervalt. Al gewijzigd per 18 februari.
Vanaf 18 jaar is een coronatoegangsbewijs (CTB) noodzakelijk. Geen wijziging Vervalt, maar bij binnenlocaties met meer dan 500 personen zonder vaste zitplaats lijkt vooralsnog een negatieve testuitslag verplicht.
De CTB-verplichting geldt niet voor personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten. Dat laatste betreft onder andere onderhoud professionals, trainers/coaches en  vrijwilligers.   Geen wijziging Geen wijziging
Iedereen vanaf 13 jaar draagt een mondkapje, maar deze mag af tijdens het sporten.   Vervalt Al vervallen
Wedstrijden zijn toegestaan. Zowel onderlinge wedstrijden als wedstrijden tegen andere clubs.   Geen wijziging, al toegestaan. Geen wijziging, al toegestaan.
Het is toegestaan wedstrijden na 22.00 uur af te spelen, zonder publiek en horeca. De horecafunctie moet om 22.00 uur sluiten. Sluitingstijd in relatie tot corona verschuift naar 01.00 uur zonder coronabeperkingen. Geen coronabeperkingen meer vanuit corona voor de openingstijden.
Sauna’s en zonnebanken mogen ook in sportscholen open, onder de geldende voorwaarden voor binnenruimtes.   Geen wijziging, al toegestaan. Geen wijziging, al toegestaan.
Kleedkamers, toiletten en douches mogen open. Vanaf 13 jaar is ook hier het dragen van en mondkapje verplicht en vanaf 18 jaar 1,5 meter afstand.   Mondkapjesplicht en 1,5 meter afstand vervalt. Al vervallen
 Specifieke aanvulling sportscholen en zwembaden Voor sportscholen zoals fitness en zwembaden gelden dezelfde regels voor het ‘overige sporten binnen’, zoals hiervoor beschreven. De volgende aanvullende regels zijn van kracht:
Huidige regeling Vanaf 18 februari Vanaf 25 februari
Uitgangspunt is de 1,5 meter afstand te borgen. De enige uitzondering is jeugd onder de 18 jaar en als het voor de sportactiviteit niet mogelijk is om de 1,5 meter aan te houden. Denk daarbij aan boksen en judo.   Vervalt Al vervallen
100% van de capaciteit van een zwembassin of afzonderlijke ruimte mag gebruikt worden. Waarbij 1,5 meter afstand houden verplicht is.   1,5 meter afstand vervalt. Al vervallen. Regels bij meer dan 500 bezoekers nog onduidelijk.
Zwemles: kinderen tot 18 jaar hebben geen CTB nodig. Geen wijziging. Is al een uitzondering. Geen wijziging. Is al een uitzondering.
Ouders mogen bij zwemles hun kinderen helpen met omkleden en mogen geplaceerd op 1,5 meter van elkaar wachten in de zwemzaal. Zij moeten een CTB laten zien.   Geen wijziging Vervalt. Regels bij meer dan 500 bezoekers nog onduidelijk.
 Regels voor publiek bij sport
Huidige regeling Vanaf 18 februari Vanaf 25 februari
Tussen 5.00 uur en 22.00 uur mag publiek aanwezig zijn bij amateursport (wedstrijden en trainingen), professionele sportwedstrijden en topcompetities.   Coronaregeling eindtijd vervalt en gaat terug naar de reguliere tijden. Geen wijziging.
CTB bij amateursport: alleen binnen en alleen voor mensen van 18 jaar en ouder. Geen wijziging. Vervalt, maar bij binnenlocaties met meer dan 500 personen zonder vaste zitplaats lijkt vooralsnog een negatieve testuitslag verplicht. Onduidelijk,
Het publiek heeft een vaste plek op 1,5 meter afstand van elkaar.   Vervalt Al vervallen
Mondkapje verplicht bij verplaatsing binnen.   Vervalt Al vervallen
Als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. Binnen geldt een maximum van 1.250 bezoekers.   Vervalt zeer waarschijnlijk. Al vervallen
 Handige linksAlgemene informatie en vragen en antwoorden over sport en corona Sportspecifieke protocollen, het zwembadprotocol en Q&A   Uw vragen kunt u altijd mailen naar sport@derondevenen.nl