24-03-2023

Op zaterdagochtend 4 maart gingen 42 deelnemers vol goede moed met de bus op weg naar het Oostenrijkse dorp Nassereith in Tirol voor hun jaarlijkse, achtdaagse winteractief-reis. Door Corona was er gedurende drie jaar geen winterreis geweest, dus iedereen had er echt zin in.

Nadat in de avond het hotel Seeblick was bereikt, werden na het diner de koffers uitgepakt en gingen de meesten op tijd naar bed, want het was een lange dag geweest.

Op zondagochtend, na het uitdelen van de langlaufuitrusting, kon de aangekondigde instructie voor de beginners niet plaatsvinden, omdat er onvoldoende sneeuw in Nassereith was. Dus werd een bestemming gezocht waar wel voldoende sneeuw aanwezig was, en dat was het skidorp Berwang, aan de andere kant van de Fernpas. Daar werd volop van de prachtige zonnige dag genoten door de skiërs, langlaufers en wandelaars. In de avond werd door het hotel een muziekavond georganiseerd, waarbij menigeen zich uitleefde op de dansvloer.

Op maandag werd opnieuw de sneeuw opgezocht en ditmaal was dat in het Pitztal, aan de voet van de Pitztaler Gletscher. Het was opnieuw een dag vol zonneschijn, dus na de koffie werd iedereen weer actief. Een paar deelnemers zochten het hogerop tot 3.440 meter, vanaf waar zij prachtige vergezichten hadden. Na hun terugkeer en de afsluitende, gebruikelijke borrel bij de bus, werd de terugtocht aanvaard en keerden alle deelnemers, moe maar voldaan, terug naar het hotel.

Met nog steeds mooi zonnig weer, werd op dinsdag het fraaie langlaufoord Niederthai in het ötztal op 1.550 meter hoogte bezocht. Hier was meer dan voldoende sneeuw aanwezig, zodat het voor allen een prachtige wintersportdag werd. Waarbij, naast de sportieve activiteit, ook veel tijd in de zon op het terras werd doorgebracht. Helaas was één van de deelnemers na een val, flink aan haar enkel geblesseerd geraakt, die de volgende dag in het gips werd gezet. Na het diner was er een fakkeloptocht door het dorp Nassereith, waarna de dag werd afgesloten met een rondje Glühwein.

De woensdag begon aanvankelijk nog zonnig, dus opgewekt vertrok het gezelschap naar het mondaine wintersportoord Seefeld. Ook waren er een aantal deelnemers die vervolgens doorgingen voor een bezoek aan de mooie stad Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. Dat bleek achteraf een goede keuze, want in Seefeld ging het ’s middags regenen. Terwijl het in Innsbruck vrijwel droog bleef. Ondanks de weersverandering keerden de deelnemers tevreden terug naar het hotel.

Op donderdag werd in de regen vertrokken naar het langlaufgebied van het hooggelegen Lüsens/Sellraintal. Maar gelukkig werd het onderweg steeds droger en zonniger. Waarna het gezelschap, na 1,5 uur rijden, in een prachtig en verstild sneeuwlandschap arriveerde. Dus werd in het enige restaurant in de wijde omgeving de koffie met onder andere Apfelstrudel op het terras genoten, terwijl sommige deelnemers die dag ook niet verder kwamen en aan hun kleurenschema gingen werken. Het werd opnieuw een zeer geslaagde dag.

Vrijdag werd het skioord Ehrwald bezocht. Daar was echter heel weinig sneeuw aanwezig, zodat de meesten er voor kozen naar de met 405 meter langste voetgangers hangbrug ter wereld bij Reutte te gaan. De weergoden waren de deelnemers opnieuw gunstig gezind, want na regen tijdens de bustocht er naar toe, werd over de behoorlijk wiebelende hangbrug in de zon gewandeld. Maar hun moed werd op 110 meter hoogte beloond met prachtige vergezichten over het dal. ’s Avonds werden via de groepsapp vele foto’s onderling

uitgewisseld. Daarna was het voor de meesten - zoals bijna iedere avond - weer bridgen en klaverjassen; al ging een aantal op tijd naar bed om enigszins uitgerust de volgende dag aan de terugreis naar Nederland te kunnen beginnen.

Op zaterdag om 06.30 uur stapten alle deelnemers, enigszins moe, maar zeer tevreden over de bijzonder geslaagde week, in de bus op weg naar huis. Zonder oponthoud werd tegen de avond Zeddam bereikt, waar werd gedineerd, om vervolgens om 20.30 uur weer in de Ronde Venen te arriveren. Alle deelnemers waren het er unaniem over eens dat het een zeer geslaagde reis was geweest. Op naar de volgende winteractief-reis, al moet daar nog een vol jaar op worden gewacht.